Boganmeldelse: Hertugræve & køkkenhare

Der er i grunden skrevet meget lidt om den danske jagts historie. Jo vidst, der er de klassiske beretninger om kongehusets jagter eller de personlige beretninger om jagten på dette og hint. Men der er langt imellem de virkeligt gennemarbejde værker, der giver en et nyt syn på jagtens historie i Danmark. Især hvis man samtidig ønsker at være godt underholdt.

Begge dele får man til fulde i Hans Kristensens imponerende værk, der med et letflydende, sprog og mange sjove anekdoter beskriver jagt, vildt og jægere i Sønderjylland inden genforeningen.

jagt1

Læs mere om jagtens i Sønderjyllands historie her!

I disse dage, hvor vi diskuterer jagten og dens organisering på livet løs, er det ganske interesant at læse, hvordan de moderne fasanerier startede på Augustenborg, hvordan den preussiske jagtadministration ændrede jagten for menigmand til det bedre. Om fællesjagterne på mange hundrede harer, jagt på oddere og grævling eller en af de mange andre historier der genner sig i bogens indre – rigt illustreret med billeder og tegninger fra samtiden. På den måde udstiller bogen nemlig den udbredte misforståelse, at vi idag går på jagt som vi altid har gjort. For sådan er det jo ikke. Vi ændrer os. Ligesom vores land, vores kultur og vores forhold til vores naboer ændrer sig. Og vi jægere er lige så høj grad et produkt af vores tid, som de var det dengang vi tabte krigen om Sønderjylland.

hertugraeve-og-koekkenharer-1015348

Og lige netop krigen, splittelsen og diskussionen om national identitet som den afstedkommer, beskriver Hans Kristensen så elegant, at selv en dansker i 2020 forstår det. I stedet for udpenslede nationalromatiske jeremiader over “det tabte land”, så lader Hans tidens egne stemmer fortælle om splittelsen gennem ord og handlinger. Det bliver nemlig vedkommende og forståeligt, når udfordringerne med at drive en jagtforening på tværs af sprog og nationale tilhørsforhold, kommer til udtryk gennem et forbud mod at diskutere politik blandt medlemmerne – eller når unge mænd drager til skovs for at flygte fra kravet om militærtjeneste i en fremmed hær.

Køb bogen her

Hans formår på den måde at trække de store linjer gennem de små historier og hvad end man er til jagthistorier, Danmarkshistorie eller historien om jagten i Danmark. Man både godt underhold og særdeles bedre uddannet efter et par gode timer foran brændeovnen i selvskab med hans bog.

Vi kan derfor i den grad anbefale at investere i Hans Kristensens smukke bog, der med fordel kan gives i julegave til både den videnssultne ungjæger og til den ældre jæger der troede de vidste det meste.

God fornøjelse!