Slå græs for vildtet

Naturen i Danmark er faktisk gearet til et langt højere græsningstryk end det vi har idag. Dette gør at flere arter af urter og insekter har meget trange kår, fordi de simpelthen ikke kan klare sig i skyggen af det høje tørre græs, der findes på mange åbne arealer. Dette har faktisk en effekt på det jagtbare vildt, for uden urter er der ikke meget spas til råvildt og markvildt, og uden nedbidte spor eller lysåbne arealer er der ikke meget varme til agerhøns eller fasan kyllinger. 

Desværre har de fleste af os ikke mulighed for at sætte heste og kvæg ud til ekstensiv græsning på reviret. Men mindre kan heldigvis også gøre det. Og det er faktisk ret nemt. 

IMG_4189
Mille efter en lang tur med David og slåmaskinen. Den ser mindre entusiastisk ud end den er… siger David.

Bliv inspireret til bedre biotoppleje!

Hvis du slår spor gennem de høje tilvoksede arealer, eller måske endda slår dem i “mosaik”, kan du genskabe noget af den dynamik naturen har brug for, for at vildtet kan trives optimalt. Det kræver heldigvis ikke at du skal sidde på din havetraktor flere gange om måneden lige som hjemme i haven. Nej – du skal bare slå spor et par gange om året, meget gerne i det tidlige forår og efterår, og gerne i forskellige afdelinger år efter år. Så får du en naturlig omskiftning af græsser og urter, til glæde og gavn for både naturen og dig selv.

IMG_2141
En gammel brakmark der er klippet i forskellige højder. Træerne får lov til at komme op, men bliver klippet for at skabe buske.

Den dovne green keeper

Har man mulighed for det, er det fedt at slå lidt mere af gangen og så skifte areal fra år til år. På den måde får du forskellige højder af urter og græs, og det er lige netop denne diversitet som vildtet godt kan lide. Du skal heller ikke slå det særligt pænt. Faktisk er det en fordel hvis du er lidt doven og efter efterlader bræmmer og “øer” af højt græs, buske og små træer. Så får vildtet nemlig også noget at kan skjule sig i.

Ved at slå græs som en fuld sømand, skaber du en masse små hyggelige biotoper, hvor der både er skjul og mad, og samtidig gør du en væsentlig forskel for vilde bier og andre insekter der lever på urterne. Og det er jo pænt fedt.

IMG_4434
Det er rart at have en slåmaskine der også kan slå større opvækst. Så behøver man ikke at tage slagleklipperen i brug.

Hvor der er veje er der vilje

Er der meget skov på din jagt, så kan det også betale sig at slå lysninger og midterrabatten på skovveje. Gør dette inden blomsterne er begyndt at komme op og husk at slå det i en højde hvor du klipper græsset ned, men stadig giver plads til at alt det nedenunder kan komme op. Dette er en nem måde at lave skovveje om til lange naturlige vildtstriber, til fornøjelse for mange af skovens arter. 

IMG_4193
David har testet denne slåmaskine over en årrække. Den kunne optimeres med et par huller til at få vandet af overfladeskjoldet,  men ellers er han ret glad for den.

Strategisk græsslåning

En anden fordel ved at slå spor er, at både vildtet og jægeren kan bruge dem som transportveje. Et slået spor forbi et skydetårn giver mulighed for at du kan komme stille på plads, men fungerer samtidig som korridor for bukken eller rævens daglige ture på reviret. Så planlæg dine spor strategisk og få mere ud af det hele.

Godt grej skal der til

Vi ved alle sammen godt at godt grej er starten på et godt projekt. Så her kommer en lille hurtig guide til dig, der gerne vil videre men har lidt for meget plads i haveskuret.

 • Den billige
  Skal man slå græs på sin jagt kan kan faktisk bare bruge en gammel plæneklipper med høje hjul. I disse tider hvor folk bytter deres slåmaskiner ud med robotter kan men ret nemt finde en på Den blå avis eller Gul og Gratis. Køb en du kan indstille i højden, da du ikke skal slå i bund, men bare skabe lys og plads til urterne nedenunder.

graesslaaning-5-copy

 • Den hårde
  Gør som døden – brug en le. Ja, du læste rigtigt. Leen er et super fedt værktøj som vi desværre har glemt i vores moderne og bekvemmelige verden. Det giver god motion at svinge den lange klinge og det kræver noget øvelse at blive god. Men har du først fået godt fat i håndværket er det vanedannede. Leen har også den fordel at det er nemmere at fjerne det afklippede græs bag efter, hvilket giver et langt bedre resultat ift urter. Du kan nogen gange finde en le på loppemarkeder, men eller kan de købes fra ny i feks. Bauhaus eller den her fra Kridvejs planter.

  le-saet
  En god gammeldags le. Pris: 369,00 kr.
 • Den sjove
  Det hele bliver bare sjovere når man har en stor maskine. Og har du en ATV eller en firhjulstrækker der kan tåle nogle tæsk, så er en stor semi-professionel slåmaskine et vidunderligt værktøj at have i arsenalet. Den har også den fordel at den kan tage små træer, pil og brombærkrat, hvis det bliver nødvendigt. Og så kan den stadig bruges i haven, hvis den skal klippes meget hurtigt.

  Rough_Cut_MR55_Denmark_-_Rodkilde_ATV_-_DSC_0223_-_1180x
  KUNZ ROUGH CUT MR55 DENMARK EDITION fra Rødkile ATV. Pris:
  38.900,00 kr (ekskl. moms)

Vi håber at du kan bruge denne guide til at gøre din egen jagt endnu bedre. Har du spørgsmål, forslag eller går du selv og roder med projketer som vi skal høre mere om, så er du altid velkommen til at skrive til os på mailen eller på facebook.