Optimering af jagten med et vildtkamera

Med et vildtkamera kan du KAN faktisk gøre dit liv meget nemmere og din jagt mere effektiv. For viden er nøglen til optimering af jagten, og et kamera der er brugt ordentligt kan gøre en stor forskel for dig der gerne vil vide mere om hvad der roder rundt derude.

Mere viden = bedre jagt

Jo mere du ved om hvilke dyr der befinder sig på din jagt, jo nemmere er det at lægge en langsigtet plan for hvad du skal skyde og en helt specifik plan for hvornår du skal gøre det. Men hvis man ikke har tid og mulighed for at observere reviret så ofte som man ønsker sig (og hvem har egentlig det?), kan man bruge vildtkameraer til at danne sig et overblik over revirets beboere. Man kan også bruge dem til at finde et specifikt stykke vildt, f.eks en genstridig mårhund, en snedig keiler eller en gammel buk.

Et vildtkamera er et værktøj der skal bruges systematisk.

Et værktøj

Når man køber et vildtkamera første gang har man ofte en ide om at det her bliver nøglen til at skyde mere, nemmere og hurtigere. Men det er det ikke. I stedet er det en stor tidsrøver, der bliver en del af selve jagten, hvor det at få et billede af bukken, keileren eller hvad man nu leder efter, kan være lige så frustrerende som selve det at komme på skudhold. Dette er faktisk en del af charmen ved det, men det kan derfor også være en god ide at man på forhånd gør sig klart, at et kamera er et værktøj der skal bruges systematisk. For ellers er det bare endnu en dyr dims der ligger ubrugt hen i skuffen, eller dør for batterier et glemt sted i skoven.

Gå systematisk til værks

Uanset hvordan du bruger et vildtkameraer kan det være en super ide at gå lidt systematisk til værks. Start med at lave et kort over dit revir som du opdeler i zoner. Lav en specifik mappe til billeder på din computer, hvor hver zone har sin egen mappe. Du vil blive overrasket over hvor hurtigt de fylder op. Derefter kan du lave et skema i excel eller et andet program, hvor du registrerer hvad du har set og hvornår. Det lyder lidt omstændigt men det er faktisk en meget spændende måde at skabe et overblik over vildtet i reviret, især hvis du gør det over en årrække. Det giver også et meget godt billede af hvor meget der kan afskydes på reviret generelt.

IMG_5122
Batterier er en reel udgift når man har mange kameraer oppe at køre.

Husk at tænke over om det træ du montere dit kamera på, svejer i vinden. Hvis det gør, får du nemlig meget hurtigt 3000 billeder af blæst.

Få det brede overblik med et vildtkamera

Det kan altid være en god ide at få sig et grundigt overblik over bestanden på sit revir. Så med mindre du har 100% styr på hvor vildtet er og hvad der er, kan det være smart at starte med at bruge vildtkameraet til det.

Hæng kameraer op i de forskellige zoner af dit revir, så du dækker flere primære biotoper. Stil kameraet op ved større veksler, skrab og i kanten af lysninger hvor du tit oplever at vildtet kommer. På den måde får du et bredt billede af hvad der skulle være på din jagt, og dukker der noget op som du synes ser særligt interesant ud, kan du jo flytte kameraerne rundt indtil du finder de rigtige veksler og skrab. Hvis du lader kameraet stå på den samme plads hele året, kan du også få fornemmelse af ændringer i sommer og vinter bestandens udvikling og bevægelsesmønstre.

IMG_20200228_1531141582979308.2913
Vildtkamera Spromise S378-sort ir 4G fra Jagt-Jakt.dk– Når du bare SKAL have billeder af grisen NU!

Det specifikke dyr

Hvis du er på vej ind i bukkejagten, skal regulere mårhund, eller på anden vis er fokuseret på et bestemt dyr, så er vildtkameraet også et meget effektivt redskab til optimering af jagten. Her gælder det om at bruge kameraet til at finde de rutiner som dyrene anvender for at man kan sikre sig at man er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, når selve jagten går ind. Hvis man er systematisk i sin anvendelse af kameraet og ikke tjekker det alt for tit, kan man få værdifuld viden uden at skabe for mange forstyrrelser på reviret. Men husk lige at det ikke nødvendigvis er alt der sker i skoven, som du fanger med et vildtkamera. Der er mange gode bukke der gemmer sig på steder hvor du aldrig troede det var muligt, og en snu keiler kan godt holde sig fra en foderplads i lang tid. Så tænk på vildtkameraet som et supplement til din viden og ikke en erstatning for den erfaring du får ved at være derude selv.

optimering af jagten
Råvildt ved et foderhus til grise. Kameraet er et relativt billigt Spypoint Linksom Henrik har testet i Sverige.

Hvad må jeg filme med et vildtkamera?

Det kan være lidt en jungle at købe vildtkamerare. Derfor har vil lavet denne lille guide til vildtkameraer, til dig der overvejer hvad du skal investere i.

Det siger loven: Det er lovligt at ophænge et vildtkamera til observation på privat ejendom i områder hvor offentligheden ikke har adgang. Kameraet må derfor ikke ikke filme veje eller stier hvor offentligheden har adgang. Af samme årsag må kameraet ikke bruges i offentlige skove hvor publikum gerne må færdes udenfor veje og stier.

Læs mere om loven på vildtkamera.dk

Privatlivets fred

Selvom man hænger sine kameraer lovligt op, kan man alligevel ofte finde billeder af skovgæster, der ikke er lige skarpe i reglerne for færdsel i privat skov. Og hvis man får den slags billeder af skovgæster på sit kamera så slet dem. Hvis du gentagende gange oplever skovgæster på steder hvor de ikke må være, kan du jo anvende dem som udgangspunkt for en samtale om fremtidig færdsel hvis du møder dem. Men undlad at dele billeder på sociale medier eller andre steder. Hvis man oplever det som et stort problem, kan man skilte ved indgangen til reviret, at der er ophængt kameraer til observationer af vildtet.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.