Køb det rigtige vildtkamera

Et vildtkamera kan være et super værktøj til at skabe mere viden om hvad der sker på revieret. Men det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvordan man køber det rigtige vildtkamera, og hvad man skal se efter.

Vi har lavet denne lille guide til dig der er på udkig efter nyt hardware.

Hvad er det rigtige vildtkamera til dig?

Inden du kaster dig ud i det store indkøb, så spørg dig selv hvordan du rent faktisk vil bruge dit kamera. Skal du tage high resolution billeder af vildt, bruge det til generel observation på reviret, eller måske bruge det som overvågning derhjemme? Der er mange måder at bruge et kamera på, og der er fordele og ulemper ved alle typer af kameraer ift. du behov du har. Skal du overvåge dit hjem eller en mårhunde foderplads er det en virkelig god ide med et MMS kamera. Men har du mange kameraer sat op i et område med langfingerede skovgæster er det surt at købe meget dyrt grej, hvis 50% af dem er væk når du skal tjekke dem for billeder. Så tænk over dit behov og hvor meget du gider at tjekke dem. Det kan tage ret meget tid, hvis man har mange kameraer! Så hvis du ikke har god til til at nusse om reviret er det måske en god ide bare at have et enkelt eller to, som du kan hænge op hvor du har mest glæde af det.

Læs vores guide til anvendelse af vildtkameraer. 

Et spørgsmål om behov.

Det er som med alt andet jagtgrej. Du får hvad du betaler for. Dette gælder i dén grad også for teknologi som vildtkameraer. For selvom man tænker at det jo grundlæggende bare skal tage nogen billeder (hvor svært kan det egentlig være?) så er der faktisk ret meget der kan gå galt i sådan et kamera. Det skal hænge udenfor i alt slags vejr. Det skal holde til frost og regn. Og det skal meget gerne blive ved med at tage billeder i meget lang tid, og derfor skal det ikke suge alt batteriet lige efter det er sat op. Og så vil du sansynligvis også gerne have et billede du rent faktisk kan bruge til noget, når du endelig tømmer kameraet.

det rigtige vildtkamera
Et godt bud på et kvalitets kamera. Primos vildtkamera MugShot Camo fra Nordmark. Pris Kr. 1.499,00

Når billigt er for billigt

Det kan være meget tillokkende at købe et meget billigt kamera for lige at teste hvad det egentlig kan. Men erfaringen siger, at du primært vil få en masse frustrationer med hjem. David har selv gjort denne erfaring efter at han købte en flok kameraer der var på tilbud i et supermarked.  De fleste af dem virkede ganske vist de første to år, og de tog da også nogle billeder fra tid til anden. Men efterhånden er de alle sammen døde. Og tager man i betragtning hvor mange batterier de har brugt, og frustrationer over at de ikke har virket, så er det spørgsmålet om det ikke havde været bedre at investere i lidt mere kvalitet fra starten. Det virker også som om at mange af de billige kameraer er produceret med den samme “indmad” men under forskellige navne og i forskellige kasser. Dette betyder også at den reelle forskel fra det ene billige kamera til det andet ikke er særligt stor.

Hvis man gerne VIL have et kamera til en billig penge kan man f.eks. starte på AVexperten. Her kan man finde et bredt udvalg af billige kameraer, men vi garanterer ikke for kvaliteten.

Hvis DU har prøvet et vildtkamera vil vi meget gerne høre fra dig. Fortæl os dine erfaringer og send os gerne billeder fra kameraet, så vi kan dele dem med andre.

Hvordan ser man forskel på kvalitet?

Hvis et kvalitets kamera er det rigtige vildtkamera til dine behov, så er der flere parametre du kan se efter. Vi har lavet en lille liste her, og så kan du selv vurdere hvad du mener er vigtigst for dig.

  • Mega mange megapixel
    Det store springende punkt når det handler om video og billeder fra et vildtkamera er, hvor mange megapixels (MP) kameraet tager og dermed hvor god kvalitet der optages i. De fleste gode kameraer tager ca. 12 MP, men der er også kameraer på markedet der tager op til 30 MP eller mere. Husk også at tjekke om videoen er i fuld HD. Det betyder måske ikke så meget for de fleste af os, men det kan have afgørende betydning hvis du f.eks. får gode billeder af en ulv som du gerne vil sælge til en avis eller en nyhedskanal.
  • Video og billeder
    Uanset hvad du bruger dit vildtkamera til er det en super ide at det både kan tage billede og videoer. Det kan de fleste kameraer efterhånden, men der er forskel på hvor god kvaliteten er og hvor lange film der optages. Det er også rart at kunne lave sekvenser der tager både billeder OG film på samme tid. På den måde har man et billede til senere reference og en video af dyrets adfærd.

    det rigtige vildtkamera
    Vildtkamera Spromise S378-sort ir 4G fra Jagt-Jakt.dk. Pris 2.998,00 DKK
  • Med eller uden MMS
    Tænk hvis man kunne få en MMS hver gang bukken gik forbi nedenfor stigen? Eller hver gang den store keiler spiser af foder automaten. Det er der faktisk en her del der har tænkt og derfor kan man også få vildtkameraer der sender en MMS eller en email til din telefon hver gang der sker noget derude. Udfordringen er bare, at der ret tit sker noget. En fugl eller en rotte der spiser af majsen sætter også kameraet igang. Et træ der svajer i vinden eller en ændring i sollyset kan også gøre det. Og så er der prisen. Du ender hurtigt med at betale for et års mobilabonnement på en dims som du måske ikke bruger særligt meget. Så med mindre at du bor langt fra reviret og ikke har tid til at tjekke kameraet tit, er det måske en bedre ide med et SD kort. De skal så bare tømmes. Og der er gerne lige så mange billeder af træer og fugle på.  Du KAN også få et kamera der kan overføre trådløst til din telefon når du er i nærheden, hvilket måske spare dig for et par SD kort i længden. Men uanset hvordan du vender skråen, så skal dine kameraer jo alligevel have nye batterier fra tid til anden.
  • Lys, mørke og infarød LED.
    Kameraet skal gerne virke hele døgnet. Desværre er det langt fra alle kameraer der virker lige godt i alle lysforhold.  Men uanset hvad så er det værd at sikre sig at kameraet er godt til det lys DU skal bruge. Nogen er bare bedre om natten, med en god LED blitz og høj lysfølsomhed. Andre tager gode dagsbilleder, men har sværere ved at fange detaljerne om natten. Uanset hvad bør du ikke vælge et kamera med gammeldags blitz. Det skræmmer vildtet og indikerer også til eventuelle uønskede indtrængere at der er et kamera de skal forholde sig til. På den ene eller den anden måde.
  • Aftrækker følsomhed og afstand
    Alle jægere ved at aftrækkerfølsomhed og afstand er vigtigt når man skyder med riffel. Men det er det også når vi snakkere kameraer, For når den store hjort tuller forbi på 21 meters afstand er det surt hvis dit kamera kun registere 20, og kun fanger kalorius som en stor brun klat. Hvis man til gengæld hele tiden får film af græsstrå der bølger i vinden på 30 meters afstand, så kan de fleste kameraer indstilles fra MEGET til mindre følsom.

Læs vores guide til hvordan du holder styr på de mange billederne.

Anmeldelse af vildtkameraer

Hvis man har lyst til at nørde lidt mere, er der mange gode sider der laver anmeldelser af vildtkameraer. Som altid skal man dog overveje om der er skjult reklame involveret eller om anmelderne får et “kick back” når de promoter et bestemt kamera. Vi har lavet en liste over sites som vi selv bruger til at finde ud af hvad der er godt og skidt derude. Så kan du altid supplere med andre sider (og finder du nogen gode må du som altid gerne dele dem med os i kommentar sporet).

  • Jægers test af vildtkameraer. Danmarks Jægerforbunds medlemsblad lavede for et par år siden en meget grundig anmeldelse af vildkameraer. Hvis du bare SKAL have det nyeste grej, er den måske en anelse forældet, men for alle os dødelige der godt kan lide grej der er testet over en årrække er der meget god viden at hente.

  • Field & Stream. Field & Stream er måske verdens bedste og mest seriøse jagtmagasin. De udgiver hvert år en mængde guides og anmeldelser af alt fra compoundbuer til iglotelte. Og selvfølgelig også vildtkameraer. Udfordringen ved at læse F&S er at mange produkter ikke kan købes i Danmark, men de giver stadig et godt billede af hvad der er derude. Og hvem ved – måske man har en rig onkel i USA der kan hjælpe en til at få det man ønsker?

Alt det andet

Ud over vildtkameraet i sig selv er der også et par stumper, der er værd at overveje, når man køber kamera.

  • Batterilevetid
    Et kamera uden batteri er ikke meget værd. Men batterier koster en del. Og har man et kamera hængende i Sverige kan det være svært at skifte batterier når man lige har brug for det. Der findes mange gode løsninger på dette problem, fra genopladelige batterier, til ekstra strømforsyninger og solpaneler. Grisejagts specialisterne hos Jagt-Jakt.dk har en her side med stumper til dig, der ikke kan få nok strøm.
  • SD kort.
    Der er kun en ting der er lige så irriterende som et fladt kamera. Og det er et fyldt SD kort. Pricerunner er din gode ven hvis du skal have mest for pengene. Køb helst ikke mindre end 16 Gigabyte kort, og gerne mere. Man kan jo aldrig få data nok og så kan SD kortene jo også bruges til meget andet.

    det rigtige vildtkamera
    Sikringsboks fra Jagt-Jakt.dk. Pris 595,00 DKK
  • Lås og bokse
    Der ER desværre nogen mennesker der har relativt svært ved at forstå, at ting der ikke er deres ikke skal pilles ned fra træer og tages med hjem. Dette gælder åbenbart alt fra fodertønder til vildtkameraer. I USA forekommer dette at være et ret udbredt problem, men også i Sverige har der været problemer med at pladser er blevet tømt for grej til relativt mange penge. Hvis man er bange for at dette skulle ske for en selv, kan man købe en boks til at montere kameraet i eller en stålwire med en lås.Grisenørderne fra Jagt-Jakt.dk har også et par løsninger på dette problem.Men husk nu at det i sidste ende er politiets opgave at hjælpe med at fange den formastelige kamerasnupper. Så undlad at blive alt for kreativ når du sikre dine værdier.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.