Verdens nemmeste vildtfond på fasan

Du kan bruge en vildtfond på fasan til mange ting. Den kan anvendes som smagsgiver i pasta retter eller sovser. Den kan sågar bruges til at lave en suppe på.

Den stakkels fasan

Fasanen kan godt virke som en fugl der er lidt besværlig at lave mad af. Den har et ry for at blive tør, kedelig og decideret trevlet. Men sådan er det faktisk overhovedet ikke. Det går tit galt fordi man anvender det på samme måde som en fed lørdagskylling eller en gråand. Og så går den altså ikke. Kødet er nemlig magert og skal behandles med kærlighed og respekt. Især hvis du selv har skudt fuglen, så er der jo al mulig grund til at nusse lidt ekstra om den. Det magre kød, der modsat lørdagskyllingen, har levet et frit liv med massere af motion, kan med fordel anvendes i supper hvor det kan få lov til at simre og beholde både smag og bid. Man kan også bruge det i en pastaret, ryge det eller alt muligt andet godt. Men mere om det en anden gang. For nu skal det handle om hvad du gør med fuglen EFTER du har taget alt det gode kød af benet. Vi skal derfor igang med at lave vores vildtfond af fasan.

Når du har lavet din vildtfond, kan du passende lave den her hvide bolognese med fasan og and.

Hvad kan det bruges til?

En vildtfond kan bruges til rigtigt mange ting. Den fungerer som smagsgiver i supper og sovser og kan give det sidste frække pift til en ellers lidt trist ret.  At lave sin egen fond er også en meget god måde komme af med de sidste rester af løg, hvidløg eller pastinak som ligger bagerst i køleskabet. Så hvis du gerne vil bruge det maksimale af dit vildt og undgå madspild skal du simplethen lære at lave en fond. Og helt ærligt; det er så nemt at lave at man skulle være en tosse hvis man ikke gjorde det.

Tips til den eventyrlystne kok: Hvis du mangler inspiration til hvad man kan lave af fasan, kan du altid checke sider som f.eks. Gastromand, Alletiders kogebog eller hente denne gratis e-bog med mere end 200 opskrifter på vildt.

Vildtfond på fasan

Sådan gør man

  • Udskær skrog og ben fra det vildt du har. Denne opskrift er lavet med fasan men du kan brug alt slags vildt og gerne blande arterne. Det giver en bredere smag men fungerer fint.
  • Lav en grov udskæring af løg og hvidløg (og hvis du har det, porre, pastinak, gulerod eller andre rodfrugter) og placer dem i en bradepande sammen med skrogene. Du kan give det en ordentlig klat smør hvis det passer dig.
  • Grill det hårdt i ovnen til det har farve.
  • Kom eventuelt en dusk krydderurter i. Vi kan godt lide timian og rosmarin.
  • Dæk med vand og kog ind. Kog  gerne fonden ind i ovnen med grillen tændt. På den måde får man en skarpere smag, men man skal huske at vende skrogene fra tid til anden så de ikke brænder på. Tilsæt vand undervejs til du synes at “suppen” virker smagfuld.
  • Si suppen og smid skrogene ud. Kog suppen ind ved 180 grader i ovnen til den har den styrke du gerne vil have. Smag til med salt.
  • Opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet eller fryses ned som isteringer.

En god vildtfond, er et spørgsmål om tid

Det tager gerne nogle timer at koge en fond ind. Jo længere den koger, jo mere smag får du ud af skrogene. Husk at holde øje undervejs for at sikre at al væden ikke pludselig er væk. Man kan med fordel starte ved høj temperatur og så skrue lidt ned undervejs. Koges det meget længe ved lav varme, bliver det til en næsten sirupagtig konsistens. Dette er bestemt ikke en årsag til at smide den ud, snare tvært imod. Det er bare en super koncentreret fond. Og det er jo også pænt sejt.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.