Henriks opskrift på dyreryg

På jagtradio er vi enige om mange ting. Især deler vi en fælles og afgrundsdyb kærlighed til dyreryg. Derfor skal i heller ikke snydes for Henriks opskrift på dyreryg, så du kan sikre at det bliver genialt hver gang.

Hvis du ikke har læst Davids opskrift på verdens nemmeste dyreryg, så tjek den her.

Smukt og enkelt

For at holde det helt enkelt, så kan du tage din afpudsede rådyrs filet og lægge den op på et skærebræt. Når du har nydt synet af dit fine arbejde og lagt et billede på Instagram, del så hver filet på midten så du har 4 halve der nu bare skal tilberedes (alt efter hvor mange du skal lave mad til).

Hør vores podcast fra bukkepræmieren her!

Opskrift på dyreryg

Opskrift på dyreryg niveau 1:

Sæt ovnen på 180 grader og når den er klar, så steger du hver filet ca. 30 sekunder på en varm pande med masser af smør for at give den en flot farve. Smid derefter fileterne i et fad og giv dem et skud salt og peber og ind i ovnen med dem.

  • Hvis de skal være gennemstegte men godt rosa og let blødende – giv dem 8 minutter.
  • Skal de være en smule mere gennemstegte og stadig rosa – giv dem 10 minutter.

De skal ikke stå og hvile, skær dem ud straks når de er taget ud af ovnen og så bliver det næsten ikke finere.

Iphone billeder 309
Henrik med en buk, der lige mangler lidt inden den er klar til servering

Dyreryg niveau 2:

Vi kommer ikke udenom at vildt smager godt og vækker en urkraft som ekstra krydderi når det tilberedes over bål/grill i skoven hvor det er skudt. Men en havegrill gør det nu også ganske fint.

Staldtip: Læg kødet på et fad dækket med masser af rosmarin. Efter fået minutter har kødet taget masser af god smag. Drys med flagesalt og hakket purløg.

Tag for eksempel filet stykkerne og træk dem rundt i en hjemmelavet eller købt marinade. Her er det lidt sværere med stegetiden hvis man ikke lige har det rette touch med fingeren. Til gengæld er det ingen skam at skære lidt test stykker undervejs, det er der alligevel ingen der opdager, når de alle er skåret ud og anrettet på et fad. Så kan du stå og hapse samtidig med at du rammer den helt rigtige farve på kødet og det er en langt bedre løsning end et stegetermometer.

Opskrift på dyreryg

Dyreryg niveau 3:

Når du nu føler dig sikker i ovenstående to måder at lave din rådyr filet på, så er du klar til den mest besværlige måde – men samtidig den som giver flest point hos det spisende publikum. Grillede tomahawks af rådyr!

Opskrift på dyreryg

Her skal du af indlysende årsager ikke skære fileten af benet på dyret, men allerede have besluttet dig for serveringen mens du skærer dyret ud. Fint hvis du har en båndsav og professionelt slagteri, men det kan også lade sig gøre hvis blot du har en nedstryger.

Frem med kødsaven!

  • Du saver først dyreryggen ca. halvvejs på ribbenene, helst i samme længde på begge sider. Dette er lettest mens dyret allerede hænger og gerne i benene. Dernæst skærer og saver du ryggen fri ved køller og hals.
  • Nu skulle du meget gerne have en flot dyreryg som står fint på ribbenene. Nærmest som hvis den skulle i ovnen på en flot måde.
  • Skær kødet mellem ribben og over rygraden så du har hvad der svarer til en lammekotelet med i cykelstyr form. Det gør du med hele ryggen så længe du har ribben.
  • Pas på fingrene når du nu lægger hvert stykke på et skærebræt og sætter nedstrygeren i midten af rygraden og saver stykket ud til to tomahawks. Det er lidt noget nips, men betragt den første som en pandekage… det er bare en tester. Herfra kører det.
  • Til sidst tager du en skarp kniv og kører op og ned af ribbenet så det renses for kød.

Så er de klar til grillen eller stegepande, de er hurtigt klar og det er bare det bedste at løfte et stykke saftigt kød i benet og gnave løs. 

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.