Guide: Opbrækning af råvildt på 3 forskellige måder.

Opbrækning af råvildt er nemmere end man tror. Her er tre metoder som vi selv bruger inden vi bygger bukken om til bøffer.

Der er mange fordele ved at være jæger. Men den største er nok at man kan sikre sig godt frisk kød til hele husholdningen. Det eneste problem er at man skal vide hvordan man tager skindet af (flår), tager indvoldende ud (brækker op) og slagter det (forlægger det). Og selvfølgelig kan en jæger selv ordne det hele ik’? Ellers er der lidt hjælp at hente her.

79948181_1413839715447508_8780306247141294080_o

Opbrækning af råvildt er nemmere end man tror

Heldigvis er det faktisk virkelig nemt. Og der er mange måder at gøre det på og de virker alle sammen. Spørgsmålet er kun hvad man har af faciliteter til det, hvor meget man gider at nørde det og hvor meget tid man har. Med lidt øvelse går det faktisk også meget hurtigt, så det er bare at komme igang med at få lidt erfaring.

Hvis du er bange for at brække dit første dyr op selv, så husk at den ER død. Så det kan altså ikke gå helt galt. Det værste der kan ske er at du laver et hul i mavesækken eller at du skærer dig i fingrene. Det første kan løses ved at skære de dele af vildtet der kommet maveindhold på. Det andet løses med plaster eller gaffatape.

Opbrækning på jorden

Dengang David var lille, lærte han at brække vildt op mens det lå på jorden. Det er det som amerikanerne kalder for “Field dressing”, og englænderne kalder for “Gralloching”. Og hvis man er ligeglad med jordbakterier og bare skal have dyret ordet i en ruf, så kan man faktisk godt ordne det hele ude i marken mens kalorius ligger på ryggen. Af de tre metoder vi selv bruger er dette faktisk den mest tidskrævende og den mindst hygiejniske. Men den er god at kunne hvis man er i en kneben situation og skal brække et stort dyr, der ikke lige er til at flytte. Teknikken er nemlig den samme uanset om man ordner en elg eller en råbuk.

2606108_swingblade_orange_ben
EKA Swingblade er en kniv, der gør det noget nemmere at brække op. Klingen består af en kniv og en bugåbner, som man svinger frem og tilbage efter behov.

Start med at skære op omkring anus, så tarmen er nem at trække ud. Derefter skære du op fra halsen og ned til ribbenene. Skær tungen fri (gem den gerne – den smager fantastisk), og bind knude på spiserøret (det tynde senede rør der kører på indersiden af luftrøret).

Skær op i bugen ved at hive op i maveskindet, lav et lille hul uden at skære hul i mavesækken. Kør kniven op gennem maveskindet til du når ribbenene. Lirk involdende ud af bugen og hiv endetarmen med ud. 

Skær nu hul i mellemgulvet og stik armen ind til du får fat i luftrøret. Træk hele baduljen ud af dyret og skær hjerte, lever og nyre fra. Gem dem i bugen så du husker at få dem med hjem.

Inden du er færdig, så tag fat om blæren, drej den rundt som en vandballon og skær den ud.

Her kan du se jægerforbundets instruktionsfilm til hvordan man gør.

Op og hænge!

Tyskerne og polakkerne tager deres behandling af hjortevildt meget alvorligt. Det skal være rent, hurtigt og effektivt. Denne metode er alle tre ting, og den kan udføres i slagterummet eller fra et træ. Det eneste du skal huske når du tager på jagt er et stykke paracord eller noget andet du kan hænge bukken op i.

33328_31
Hvis det skal være lidt smart kan man jo også medbringe en  krog og en talje i bilen. Som fx den her fra Korsholm.

Skær hul i bagbenet lige over knæet så du kan få en krog eller en snor ind bag senen. Hvis du har en vildtkrog eller en slagtebøjle er det mega fedt men en tyk gren eller bare en strik i det ene ben kan også gøre det.

“Der er en kæmpe fordel ved at brække dyret op med hovede nedad. For det første hjælper tyngdekraften med at få det hele ud, og for det andet så samler alt blodet sig ikke i køllerne efterfølgende. Hænger man vildtet i halsen ser der pænt ud, men det hjælper bestemt ikke på kvaliteten af smagen eller på at gøre arbejdet nemmere.”

Skær op omkring anus igen. Tag kniven og åben bugen op på samme måde som man plejer. Men når man når ned til ribbenene så fortsætter man bare ned gennem brystbenet og hele vejen ned til hagen. Jep. Der skal bare åbnes op. Og så hiver man ellers indvolde, lunger og hele baduljen ud i et snuptag. Derefter renser man op som man plejer ved at fjerne eventelle rester af tarmen og blæren. Hvis du ikke engang gider det, så tag din velvoksne kniv eller din kødav og knæk / sav hofteskålen mellem køllerne. Så kan du tage det hele ud. Det gør tyskerne og polakkerne. Og det er lige så nemt som det lyder.

Brækket gris
Denne metode er meget brugt i Tyskland. Den er ikke smuk men den er meget hurtig og hygiejnisk. Og spå er det samme måde man gør det på, uanset om man brækker en gris eller en rå.I det hele taget er denne proces super simpel, hurtig og hygiejnisk. En anden fordel er at alt blodet dræner fra med det samme. Og eventuelle rester af et lidt uheldigt maveskud, ender med at suppe rundt nede omkring køllerne.

Lad den hænge som den er et koldt sted, eller flå den med det samme, og lad den derefter hænge til dette er hinde på kødet.

Af med frakken først

Denne metode er meget brugt i Syd Afrika, hvor vildtets kød har en relativt høj værdi for de lokale og hvor man meget nødigt brækker dyret op i bushen, for at undgå bakterier i det varme klima. Teknikkens finesse ligger i at man flår dyret FØR man brækker det op. Dermed er det nemmere at sikre at der ikke kommer hår i kødet og at dyret køler hurtigt ned. Begge dele er en fordel når man gerne vil have den bedst mulige smag i kødet. Der er heller ikke noget snit ned gennem bugens skind, og derfor er det en god metode hvis man vil lave en skuldermontage af sin buk.

opbrækning af råvildt

Tjek filmen herunder og se hvordan vi gør det.

Det lyder lidt kompliceret, og det kræver lidt håndelag, men hvis det kan lade sig gøre, er det en super måde at flå OG brække dyret op på i et snuptag. Det skal dog bemærkes at processen ikke egner sig godt til at blive udført i naturen, da det blotlagte kød vil være mere modtageligt overfor eventuelle bakterier. Dyret skal også helst være nogenlunde ny skudt, og det er derfor heller ikke en metode der egner sig til et dyr der skal transporteres på tværs af landet, inden man når en egnet slagtefacilitet.

Start med at hænge vildtet op i bagbenene. Og klip forbenede af lige over albueledet. Skær forsigtigt skindet hele vejen rundt om bagbenene, lige under knæet. Gør dig umage for IKKE at skære knæhaserne over. Skær derefter ned langs bagsiden af låret på hver side til du rammer anus. Skær derefter tarmen fri.

Nu skal der trækkes og rulles. Begynd med at trække skindet af bagbenene, og fortsæt med at rulle skindet af dyret, hele vejen ned til det sidste led i nakkehvirvlen. Skær kraniet fri ved at skære hele vejen rundt om den sidste hvirvel. Det kræver lidt snilde, men man KAN faktisk godt skære det hele af ved bare at bruge kniven. Ellers kan du bruge en sav.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.