Den ultimative jagtkniv – ifølge Henrik

Den ultimative jagtkniv er den, der passer til dig og dine behov. Læs Henrik Povlsens guide til hvordan han fandt SIN ultimative jagtkniv.

 

Jeg fandt idag min første rigtige jagtkniv da jeg rodede rundt i mit jagtudstyr. Det var lidt som at finde et gammel klassefoto fra folkeskolen, lige pludselig kom jeg i tanker om alt hvad den kniv og jeg har oplevet. Men jeg tænkte også over hvorfor jeg ikke bruger den mere og slutteligt fik jeg lyst til at skrive denne blog om jagtknive. Vi skiltes nemlig i min jagt på den ultimative jagtkniv – og måske var jeg i virkeligheden utrolig tæt på målet allerede før jeg begyndte.

 

Allerførst vil jeg forsvare mig med, at jeg elsker knive og skal ikke bruge så meget tilløb for at købe endnu en til samlingen. Det er simpelthen et enkelt og helt fantastisk stykke værktøj og så alligevel så nuanceret i finessen når man går op i det. Tænk hvor verden havde været i dag hvis ikke kniven var opfundet? Det er helt vildt at tænke på… og endnu mere at et så gammelt værktøj der har bragt så meget glæde, nytte og ulykke stadig fylder så meget i vores samfund idag i alle mulige afskygninger.
 

Man må ALDRIG gå ned på udstyret

Jeg elsker også udstyr og dyrker finessen i hele tiden at finde det perfekte udstyr til en rigtige lejlighed. Jeg har også et ukendt (men højt) antal fiskestænger da det ikke går at fange små fisk med kraftige stænger og omvendt. De sidder nok lige godt fast på krogen, men følelsen af at fange en fisk med lige nøjagtig det rette grej er bedre. Jeg skyder heller ikke alt med samme kaliber men vælger pibe og kugle efter hvad jeg skal nedlægge. Har også alt for meget jagttøj og sådan er vi forskellige. Men jeg har altid haft et ønske om at finde den ultimative jagtkniv som skulle kunne klare alle udfordringer, min trofaste følgesvend i tykt og tyndt. Den eneste ene og troen på at vi en dag skulle mødes og forenes resten af livet.
 
Jeg kan lige så godt sige det nu: Jeg HAR ikke fundet den ultimative jagtkniv endnu, men er kommet så tæt på som det er muligt for mig vel vidende at den perfekte jagtkniv nok ikke findes – kun som en kombination af to knive. Til gengæld vil jeg tage dig med igennem mine tanker og køb, måske kan det spare dig et par dumme og dyre køb.

 

den ultimative jagtkniv
Jeg mener at jeg købte denne kniv da jeg var 13 år på en tur til Norge med mine forældre. I mange år tjente den som fiskekniv, senere som jagtkniv. Stadig skarp og vil kunne klare det meste. Taget i betragtning af at jeg aldrig har puslet om den, så er den stadig i ret god stand og meget velegnet til det meste. Næsten lige så godt som den jeg er endt op med, efter mange års søgen og flere tusinde kroner spenderet.

Pæne men piv-ringe jagtknive

Jeg var så forelsket i designet af Gerber LMF at den bare måtte ejes. Jeg kunne godt se at denne her var en dødssejler i jagten på den ultimative jagtkniv, men det skulle forsøges. Den var så imidlertid gået ud af produktion, men jeg fandt en på ebay hos en gut fra Arizona som ovenikøbet har graveret “final produktion run” på bladet. Virkelig fed kniv men til jagt (og alt mulig andet) tror jeg hellere jeg ville anvende en hobbykniv.
 
den ultimative jagtkniv
Jeg har aldrig været tilhænger af små jagtknive som mange sætter en ære i at bruge. Jeg medgiver at de er lette at styre og klare det meste hvis man ved hvad man laver, men jeg har aldrig helt fundet ro med ideen selv. Jeg købte denne Crowning i Frankrig og har siden måtte konstatere, at den er ganske forfærdelig som en allround jagtkniv. Men den ligner noget en rigtig bjørnejæger ville vælge.

 

Se David og Henriks knive i aktion, når vi flår en råbuk.

De små foldbare

På de kommende billeder vil den skarpe læser bemærke at der er enhåndsbetjente knive, men bare rolig – den vanvittige lovgiving der tidligere gjorde det ulovligt at eje sådan en i Danmark er heldigvis lavet om, så det idag er lovligt at have den slags værktøj. Hvis du vil nørde knivloven lidt mere så kan du finde den her.
 
den ultimative jagtkniv
På trods af min manglende fidus til små jagtknive kunne jeg også godt se det smarte i en hurtig (og enhåndsbetjent) kniv som ikke fyldte noget og som ikke skulle daske i en skede. Jeg købte denne CRKT som vist blev kåret til årets kniv i 2001 (det sagde forhandleren) og den er signeret af designeren selv – Michael Walker. Den har været afsindig god, stærkt og helt genial – men den var ikke så god til at skære i vildsvin (hvilket jeg gør en hel del).
 
 
I forlængelse af CRKT kniven var jeg stadig opsat på at finde en lille stærk foldekniv som kunne det hele og faldt over SOG Tomcat som er lavet i stærkere VG10 stål. Men heller ikke den kunne helt klare opgaven med grisene og den kunne heller ikke tages hjem og med som en god allrounder. Bladets udformning var heller ikke optimalt i forlægning af dyr.
 

Den praktiske som alle andre har

 
den ultimative jagtkniv
Jeg opdagede hvilke fortræffeligheder en bugåbner kunne have med også at løsne brystben og knogler, så jeg tænkte at en Eka Swingblade var sagen. Den røg med i samlingen og mange jagtvenner havde købt den med stor begejstring. Den burde på papiret kunne løse det hele og jeg har kun godt at sige om bugåbneren.
 
 
Bladet derimod er nærmest fjollet i sin udformning og vi blev hurtigt uvenner – dog er det stadig den kniv jeg vil anbefale de fleste nye(re) jægere, da den fint rækker til rådyr mm. og så er den relativt billig. Stålets holdbarhed var heller ikke særlig optimalt til vildsvinets stride pels og tykke knogler.
 
 

Tættere på den ultimative jagtkniv

Fällkniven F2
Billedtekst: Når jeg har taget dyr med hjem har jeg altid mest anvendt rigtige slagteknive og et strygestål. Det ledte mig på sporet af, at nogen måtte da for pokker have opfundet en god slagtekniv der var til at have med ude på jagt. Det var der også og mit møde med Fällkniven er blevet et dyrt bekendtskab (Fällkniven laver gode med ufattelig dyre knive). Denne F2 er helt og aldeles genialt udført i praktisk, stærkt og hygiejnisk VG10 stål med skede til. Den har mine varmeste anbefalinger selvom den i manges øjne ikke ligner en rigtig jagtkniv. Heldigvis er det også en af de billigste som Fällkniven laver. Den vil i mine øjne være det perfekte valgt for langt de fleste selvom den ikke ser så smart og jagtlig ud.
 

Næsten den ultimative jagtkniv

 
Fallkniven PHK
Selvom F2 burde have stoppet min søgen, så var det også til at få øje på at den måske ikke var ideel til at brække en elg – det var praktisk erfaring der lærte mig dette. Så jeg tænkte at i kombination med en større og stærkere kniv var jeg tæt på målet, så jeg købte både en S1 og en A1 fra Fällkniven.
 
Begge gode knive men de mangler en ordentlig spids til at prikke hul med (selvom man kan skære sig igennem det meste med rette teknik). Til gengæld kunne de slagte det ene vildsvin efter det andet uden at blive sløve. Jeg var tæt på her, men ikke i mål. Nu kan det lyde som om jeg er på et felttog for Fällkniven, men jeg er hverken betalt for at sige det eller har fået knivene af andre end mit Dankort.
 
Jeg tror ikke at jeg kan komme tættere på end Fällknivens PHK. Som en allrounder er det den bedste jeg har haft og arbejdet med. Æggen er skarp, balancen perfekt, bladet er tykt og stærkt og kurven er perfekt. Den kræver lidt tilvænning hvis man er vant til små knive, men til gengæld klarer den alt til bravour. Eneste minus er at den er temmelig dyr og en smule svær at slibe når den sjælden gang imellem bliver sløv, men den har stoppet min søgen over de sidste 12 år og det skal være os to fremover.

Hvis du vil have snitterne i Fällkniven PHK kan du være heldig at finde den hos Pamhule jagt og buegrej til 2.799,-

Konklusion?

Men PHK’eren så den ultimative jagtkniv for mig? Ja, næsten… (i hvert fald i kombination med F2’eren)! Men den ER en stærk trofast makker af en jagtkniv jeg kan bruge til alt, og tænk hvad jeg havde sparet ved at gå direkte til målet. Håber denne blog kan spare dig for lidt ved at finde den kniv der er god for dig og dit behov – og som med så meget andet, er den som løser opgaven bedst for dig det rette valg.
 
Jeg har vist dig min, nu vil jeg se din (er det ikke sådan den går?) Hvad er din ultimative jagtkniv som den perfekte allrounder? Du behøver ikke eje en selv for at byde ind, bare kom med dit eget bud og del gerne et billede med os i kommentarsportet eller på facebook.
 
Knæk og bræk (og snit)

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.