Hvad er en god skydestok?

En god skydestok er super værktøj, til at sikre at riflen er stille i skudafgivelsen. Men hvad skal man vælge, hvordan skal man bruge den, og hvad er forskellen på en dyr designerstok og en almindelig pind? Her får du Davids uforbeholdne mening om pinde til jagt.

Som du måske hørte i vores sidste podcast så havde David lidt udfordringer med at montere en skydestok, så gæsten Simon Lennet kunne komme på skud af en fin buk. Hvis du IKKE har hørt den episode kan du finde den her. Her får du hans helt ærlige mening om pinden, der kan betyde forskellen på succes og fiasko – hvis man altså bruger den rigtigt.

IMG_2043
Det kan godt lade sig gøre at pürsche uden en skydestok, men så er man bare ret afhængig af at der altid er et handy træ at læne sig op af.

Jeg har et had/kærligheds forhold til skydestokke. De kan være ekstremt irriternede at slæbe rundt på når man er alene på pürsch, de larmer når de rammer et træ eller en riffel, og der er vitterligt ikke noget så irriterende som overdesignet skydestok, der er besværlig at folde ud. Men meget af dette skyldes nok brugeren. For jeg VED at der er rigtigt mange skud, der enten aldrig var blevet taget, eller endnu værre, havde anskudt et dyr, hvis ikke pinden var taget i brug. For uden en gode skydstok er fast anlæg ofte begrænset til en tue eller et tilfældigt træ, og sådan et er der bare ikke altid når drømmetrofæet pludseligt popper op ud af ingenting.

Med skydestok i Afrika

Jeg lærte først rigtigt at elske skydestokken da jeg var på jagt i Afrika første gang. Her skyder man ofte på længere hold, der er sparsomt med træer til fast anlæg, og vegetationen egner sig IKKE til siddende og liggende skud. Skydestokken som ALLE PH’ere bruger, gør det muligt at give klienten fast anlæg og at sikre at riffelmundning rent faktisk peger på det dyr som PH’en kigger på. Anvendelsen af “shooting sticks” er faktisk en så vigtig del af det at være guide, at der undervises i det på PH skolerne – også den som jeg selv har gået på. Når man først begynder at guide for andre, finder man også ud af hvor dejligt det er at have skydestokken med. Her kan man nemlig se hvor stor forskel der er på en riffelmunding med eller uden støtte, og anvender man stokken rigtigt, kan en øvet skytte faktisk skyde meget langt og konsistent, fra en stående skydestilling. Til gengæld finder man også ud af at der er stor forskel på stokke, deres anvendelse og deres brugbarhed.

Øvelse øvelse øvelse

Inden vi går igang med grej eksegesen, så kan vi ligeså godt få et emne ud af verden. For du kan have en nok så god skydestok, men uden øvelse med den, er du lige vidt. Det gælder både når man skyde tog når man guider. Derfor skal du gøre dig selv en stor tjeneste og tage din skydstpk med på skydebanen. Øv dig i at slå den ud og slå den sammen (hvis den kan det) eller bare at skyde 3 hurtige skud fra den på 100 meter. Når man skyder en serie i stedet for bare ét skud, lære man ret hurtigt hvilke fejl man bør undgå i sin montering og håndtering af stokken. Så uanset hvad du ender med at bruge – sørg for at bruge den så meget som muligt. Ligesom alt dit andet grej.

13495356_603110809853740_8715470634251217149_o
Sådan kan man også bruge en skydestok i en snæver vending. Foto: Mark Torbensen

Hvis man skal øve sig med en skydestok er det ganske udmærket at bruge et luftgevær i stedet for den store tunge riffel. Så kan man også gøre et hjemme i haven, og eventuelt bruge det til at introducere børn, kærester og venner til skydningens ædle kunst.

gamo-gev_r-pakke
Har man ikke et luftgevær kunne man f.eks. investere i det her: Gamo Bear IGT 4,5mm inkl. 4×32 AO Sigtekikkert til 1.499,- Så er der også lidt at lege med til sommer.

Her er en god video til dig der vil bliver bedre til at skyde med skydstok, og et par trix til hvordan du kan øve dig.

En lang pind er faktisk en god skydstok.

Jeps. Den gode gamle lange pind som man finde i skovbunden er faktisk en helt udemærket stok i en snæver vending. Det kan måske lyde relativt indlysende for garvede jægere, men i disse tider hvor udstyrsnørderiet har taget lidt overhånd og alt skal være lavet i carbon for at virke, så er der faktisk nogen der glemmer at en hasselkæp eller bare en nogen lunde troværdig pind, kan være en ganske udemærket skydstok, hvis man forstår at bruge den. Og her kommer problemet. For det kræver øvelse at skyd en etbenet skydstok. Der er en del mere bevægelsen end der er med f.eks en skydestok med to støttepunkter, da det kun er hånden og skulderen, der fixere riflen. Og nu KUNNE det jo være at man tænker: “Jeg hart jo en fancy smanzy stok, som jeg altid bruger, så hvorfor træne med en pind?”. Jo – der kan ske mange ting på vej til og fra en jagt, og en eller anden dag står du ude i skoven uden dit gennemdesignede hjælpeagregat. Og så ender du med pinden alligevel. Uden at have øvet dig med den… Og det er jo ikke så smart. Så er det bedre at have styr på det fra starten.

Skotterne har i mange år brugt etbenede stokke som støtte på jagt. Her er en dejlig film om en skotte der ved hvordan man gør det rigtigt:

Den trebenede hævner

Inden Viper flex designet kom og ændrede hele gamet omkring skydstokkke var den 3 benede hjemmeladede skydstok den klart mest udbredte model i det sydlige Afrika. Den har den fordel at den er relativt billig at lave, den giver en god platform at skyde fra, og så kan den nemt erstattes hvis den bliver forsvinder, hvilket ting har det med at gøre når man arbejder i bushen. Og der er faktisk ingen grund til at man ikke kan lave sådan en selv. Tag tre stokke i en pegefinger tykkelse (rundstok, platepinde, hasselkæppe – eller hvad du nu har) bind dem sammen i toppen med cykelslange, eller paracord. De skal kunne folde ud, uden det store besvær men ikke falde fra hinanden når du folder dem ud. De to af stokkende kan være 15-20 cm højere end den tredje. Så kan du bruge dem som kryds, når du lægger riflen i anslag. Prøv selv at lave en. Den trebenede stok giver en ret stabil platform, hvor riflen ikke længere køre op og ned. Tilgengæld vil man have en tendens til at pendulere fra side til side, hvilket man lige skal øve sig i at håndtere når man skyder med den på banen. Alternativt kan man lave en tobenet version. Den er nemmere at klappe op og at gå rundt med, men en del af stabiliteten ryger og riflen har en tendens til at køre-op-og-ned i stedet for side-til-side.

Husk: En skydstok skal aldrig trykke på piben, men kun på skæftet. Man kan bruge den forreste hånd til at holde fast om både riffel og stok, hvis den ikke kan ligge i en gaffel eller en anden stabil platform på stokken.

En god skydestok med aftrækker.

Triggerstikken er en viderudvikling af den trebenede skydstok. Den har en sindrig anordning i sig der gør den meget nem at slå ud og slå sammen. Tryk på aftrækkeren under håndtaget og vupti, så rygere benene ned på kalorius med et let svjush. Dette gør den meget nem at have med i en rygsæk, eller at gå med samtidig med at man har sin riffel og håndkikkert. Det gør også at man aldrig kommer til at vende den forkert, da håndtaget kun kan vende en vej. Trigger sticken virker på samme måde som en trebenet stok, og har kun et sikringspunkt til riflen. Dens mobilitet er i den grad en fordel, men det manglende sikringspunkt ved skæftet gør den en anelse svære at skyde med end fire benede modeller.

primos_triggerstick_skydestok_01.w610.h610.fill
Du kan købe den trebenede “Trigger stick” hos Grejfreak.dk for kr 1.399,- 

Viper flex – og dens cloner

Man kan ikke rigtigt skrive en blog om skydestokke uden at nævne den danskproducerede skydestok Viper Flex. For hvis der nogen sinde var en dims som ingen troede de manglende men alle endte med at bruge så er det dette koncept. For de få der ikke har set den i diverse jagtblade og film, så består den af 4 pinde der er monteret i top og bund, så de kan foldes ud og lave en mobil skydebænk med 2 monteringspunkter. Det lyder meget teknisk, og det er det faktisk også, især fordi hver af de 4 ben, består af 2 rør, så de kan skubbes op i hinanden.

viper_flex_styx_elite_skydestok_02
Du kan finde Viper flex Journey Styx til 2.399,- Og ja, vi indrømmer at det er ret mange penge at betale for en pind. Men hvis du tænker over at du tit skal betale fuld pris for anskudt vildt, og at du derudover har en moralsk forpligtelse til at sikre at du rammer, så er de penge måske meget godt givet ud. Døm selv.

Hvorfor er det fedt?

Det lyder umiddelbart ikke som noget fuldstendigt revolutionerende, men de to støttepunkter for og bag på riffelskæftet, ændre fuldstendigt dynamikken i riflen. For nu har man en stabil platform der kun bevæger sig op og ned, og som faktisk er så stabil at man kan skyde på meget lange afstande med den – og ramme. Man kan simpelthen ikke overvurdere den effekt som dette system har haft på træfprocenten for dem der bruger det, og der er mange jægere i udlandet der er kommet hjem med trofæer de måske aldrig ville have fået, fordi da har brugt en lignende platfom. Derfor er det også begyndt at blive mere og mere normalt at se afrikanske PH’er skifte deres hjemmelavede skydstokke ud med lignende systemer. Simpelthen fordi de virker.

Claus fra Viper Flex viser hvordan de virker i praksis.

Der findes en del generationer efterhånden og de opfindsomme folk hos Viper flex forsøge hele tiden at optimere på deers produkt. Desværre for dem, er der også andre der har regnet ud hvordan man skruer 4 rør sammen, så der findes en her del modeller på markedet fra konkurenrende firmaer, der basalt set kan det samme – i hvert fald hvis man ikke er super teknisk nørdet.

Hvis man i stedet vil lave sine egne 4 benede pinde, kan man tjekke den her lille film fra vores venner på British Fieldsports Channel

Hvad er dit behov?

Jeg skal være den første til at indrømme at det virker pænt vildt at købe en pind (gennem designet og alt muligt… men stadig en pind) for den samme pris som et brugt kikkertsigte koster. Men hvis man tænker over hvor meget man bruger det, og hvor pisse irriterende det er når skydestokken ikke fungere efter hensigten, så er det måske værd at overveje. For der findes bestemt stokke der både klapre og rasler, er stort set umulige at slå op i en fart, eller bare er så over designede at man skal brug en brugsanvisning for at finde op og ned.

Uanset hvad så er det i den grad værd at tage en eller anden form for pind med ud, når man sniger sig rundt på pürsch. For det er ingen tvivl om at det er nemmere at få et sikkert skud, hvis man bruger en god stok – især hvis man har øvet sig i at klappe sjoveren ud, inden riflen skal lægges i anslag.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.