“Grill Grønt”- kogebogen, du ikke anede, du mangler

“Grill Grønt” er den kogebog, vi aldrig troede, vi skulle bruge. Det er en ny grillkogebog med grøntsager. Ja – KUN grøntsager. Og for en grillglad jæger er den simpelthen genial.

I jagtradio elsker vi at grille. Men nok mest kød. Og det er jo en skam. For ilden er der jo alligevel, så hvorfor ikke smide noget mere på? Heldigvis har Nikolaj Juel fra “Walk on the wild side” begået en smuk lille sag, der hjælper alle os, der elsker at grille, men som bliver lidt pressede, når der skal tænkes grønt.

grill grønt

Du kan købe “Grill Grønt” her for DKK 249,- 

For uanset hvor ferm man end måtte være til at ramme den perfekte kernetemperatur på en dyreryg (læs eventuelt Davids opskrift her) eller til at slynge hjemmerullede skinkesøm over køkkendisken, så tror jeg, at mange kommer til kort, når det angår “det grønne”. Og er man en stor fan af KETO-kuren (Der primært handler om ikke at spise kartofler, brød eller pasta), eller bare er mega træt af en selvmordsramt icebergsalat, så kan man ret hurtigt løbe tør for ideer, når resten af menuen skal laves. Men frygt ikke. For denne lille uartige bog hjælper alle os, der elsker ild med at holde gejsten, når grilltangen skal svinges og dyret skal serveres med maner og i frækt grønt selskab. 

Kan man grille kål?

“Grill Grønt” tager udgangspunkt i grillmadens vidunderlige univers. Den er krydret med smukke billeder af børnefamilier i den købedygtige alder, hvor den politisk korrekte far selv sanker urter og steger grøntsager til den moderne familie. Inspirationen til retterne kommer især fra Mellemøsten, Italien og Japan, og de er elegant sat op og arrangeret lige tilpas rustikt.

 

Dette kunne lyde ene anelse frelst, men hvis man ser godt efter kan man faktisk se kokkens let ironiske smil, mens han klaprer med grilltængerne. Nikolaj er nemlig selv en dedikeret jæger, der, sammen med fotografen Columbus Leth, tidligere har udgivet “walk on the wild side” – en kogebog med vildtretter, der er skåret over den samme simple og innovative tilgang som “Grill Grønt”. Og måske griner kokken fordi han ved, at samtlige retter i bogen går strålende til vildt. Og at alle vi andre også vil bruge hans kogebog til at lokke kødkritiske gæster til bordet, for derefter at snige en velstegt dyreryg ind på det rustikke skærebræt, ved siden af skålen med baba ganush, bagte rødbeder og honningristede gulerødder…

Hvis du vil læse om Walk on the wildsides vildtkogebog kan du se vores anmeldelse her.

walk on the wildside
Hvis du ikke har “walk on the wildside” I reolen bør du helt klart købe den. Du kan finde den her til DKK 249,-

Ja – han er snu, ham Nikolaj. For det er nemlig lykkedes ham at lave en kogebog, der kan bruges af både vegetarer og kødelskende grillfanatikere. Og det er der ikke en knude, som mange der har løst.

grill grønt
Indrøm det nu bare… det ser pænt godt ud.

“Grill Grønt” – fordi det er nemt

Jeg har selv forsøgt mig med at lave bagte auberginer med feta-yogurt, grille courgetter med bøffelmozzarella, og så har jeg brændt en del porrer af, hvilket smager genialt. Jeg formåede selvfølgelig ikke at lave en eneste af opskrifterne fuldstændigt efter bogen, men det er også charmen ved den. Ud over at være en meget smuk kogebog, er det nemlig også en kogebog for os, der ikke kan lide at følge en opskrift helt slavisk.

Husk det nu: Grillede grøntsager er bare kød, der ikke er blevet til protein endnu.

Den ikke særligt svær at bruge, opskrifterne er ret simple, og man kan improvisere over ideerne, så det ikke går i vasken, hvis man ikke liiiige har købt sumak.

Dette er faktisk en del af bogens retfærdiggørelse. Den er nemlig propfuld af inspiration til hjemmekokken, der ikke går efter mere eller mindre umulige molekulære mesterværker, men som bare er i tvivl om, hvordan man får det bedste ud af en aubergine. 

IMG_5258
Min beskedne improvisation over Nikolajs auberginer. Det er simpelt, enkelt og godt. Her anrettet med skødesløst henkastede valnødder, for at give det hele et “food blogger” agtigt twist.

Jagtradio anbefaler

Jagtradio anbefaler denne kogebog til alle, der kan lide at grille, men som synes at traditionel salat er horribelt kedeligt. Vi synes, du skal købe bogen til manden (eller kvinden!!), der elsker ild, men som mener, at den bedste slags grøntsager er kartoffelsalat med majonæse. Den passer også strålende til en KETO fixeret kæreste, eller den kan gives til en nyslået jæger, der gerne vil lave fantastisk godt tilbehør til sit nyskudte vildt. Du kan også bare købe den til dig selv, og se at komme igang med at udforske grøntsager over ild.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på mailen, på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.