Boganmeldelse: Natur og vildpleje i skoven

“Natur og vildtpleje i skoven” er en klassiker for almindelige jægere, der gerne vil give vildtet og naturen en hjælpende hånd.

Et godt sted at starte

Der findes overraskende lidt information om natur pg vildtpleje for ganske almindelige dødelige jægere. Og er man ikke helt nede med hvad “gødskning” er, hvornår man skal styne sine poppel, eller hvordan man laver det perfekte såbed med sin 6 milioner kroners traktor, så kan det være en anelse frustrerende at finde hoved og hale i hvad man kan gøre på sit revir eller sin ejendom. Derfor blev jeg simpelthen så lykkelig da jeg faldt over “Natur og Vildpleje i skoven”. For den er skrevet til sådan nogen som mig, der ikke har massere af vilje til at gøre en forskel, men som mangler den nødvendige viden til at vide hvor man skal starte.

IMG_5249

Køb “Natur og Vildpleje i skoven”.

Natur og vildtpleje i skoven er skrevet af Karsten Raae og den fornyligt afdøde legende i dansk jagtlitteratur; Per Kaufmann. Per er bla. kendt for sine mange beretninger om jagt i hele verden, men jeg synes personligt at denne lille perle i hans forfatterskab, fortjener en hædersplads på listen over hans produktioner. Den er skrevet i et kærligt og forståeligt sprog, rigt illustreret (uden alt for mange idiotiske grafer som ingen kan hitte du af alligevel) og så er den bygget op over en masse eksempler, så alle kan finde noget der passer til deres revir. 

“Natur og vildtpleje i skoven” har været en stor inspiration for Davids arbejde med at forbedre jagten på hans families revir.

De gode eksempler

De mange eksempler er faktisk bogens største force. Den en spækket med billeder, erfaringer og ideer fra virkelighedens Danmark og den viser den brede pallet af muligheder der er, for dem der gerne vil gøre en forskel – uanset hvad deres målsætning så er. For Danmark er jo langt mere varieret end vi tror og der er virkelig mange måder at komme i mål på. Denne åbne og inkluderende tankegang gør at bogen kan anvendes af alle – uanset om man har en kæmpe ejendom med kronvildt, eller et lille skovstykke af gammel pyntegrønt, der bare trænger til en kærlig hånd. Det er den form for inspiration der gør at man kommer igang – og at man kommer i mål.

Vildpleje kan sagtens være en fælles aktivitet. Det giver ungerne en følelse af at være en del af helheden, og en forståelse for hvordan man får ting til at gro.

Hvis du vil lære mere om vildpleje i praksis er vi rigtigt glade for facebook gruppen “Vildtpleje lær og del”.

Holistisk naturpleje

Et andet positivt element ved “Natur og Vildtpleje i skoven” er at der ikke KUN fokuseres på det jagtbare vildt. Bogen indeholder mange forslag til dem der gerne vil gøre noget godt for naturen som helhed, og de mennesker der elsker at være i den. Der er sågar ideer til forøgelse af ejendommens værdig, gennem etableringer af klatrebaner, legetræer og vildmarksbad. Dette kan lyde lidt underligt når man taler om vildtpleje, men den er fuldt i tråd med den holistiske tanke, der går igennem bogen: Naturen og mennesket er gensidigt forbundne, og de tiltag som vi laver for naturens skyld, gavner i sidste ende os selv.

IMG_5251
En bog der både omtaler bison okserne på Bornholm og fasanudsætninger, må siges at have et meget bredt perspektiv.

Vildtpleje med en slåmaskine? Læs mere her.

Bogen har også en ganske sjov pointe ifht. hvad man kan få ud af naturpleje på lang sigt. For de er helt ublu omkring det forhold at ejendomsværdien også forøges ved at lave forskellige naturtiltag. Mange ejendomme i Danmark købes jo faktisk for herlighedsværdien, og helt kan bogen i den grad anvendes til inspiration, hvis man forøge værdien af sin investering gennem mere vildt og bedre naturoplevser. Det er måske også derfor at den er udgivet af Skovdyrkerne. For hvis man går helt kold i projekterne, eller bliver inspireret til den helt store overhaling, kan man jo kontakte dem der har udgivet bogen, for at få noget professionel hjælp. Det er da egentlig meget godt tænkt.

IMG_5253

Jagtradio anbefaler: “Natur og vildpleje i skoven”

Jagtradio anbefaler “Natur og vildtpleje i skoven” til alle jægere og naturelskere der gerne vil gøre en forskel. Giv den til din ven, der gerne ville have gået på Skovskolen, eller udlejeren af dit jagtrevir. Brug den i undervisningen af nye jagttegnselever, for at give dem en oplevelse af at vildtpleje og naturgenopretning er meget nemmere end de tror. Eller køb den til dig selv, hvis du bare gerne vil gøre en forskel, men er en anelse i tvivl om hvordan du skal gøre det.

Hvis du har erfaringer, input eller emner som du synes vi skal se på, er du som altid velkommen til at skrive til os på facebook eller i kommentarfeltet. Vi kan altid lære mere af hinanden og vi sætter meget pris på at i skriver til os.