Lav din egen vikingekniv

Går du med drømmen om at bygge din egen vikingekniv? David har lavet knive i mange år, og her kan du se hans guide til hvordan man laver en kniv på vikinge maner.

Siden jeg var med til at smede min første kniv som 9 årig, har jeg været dybt fascineret af knivmageriets kunst. Der er så mange spændende aspekter af knivmageriet og så mange håndværksmæssige forgreninger, at der altid er noget nyt at lære. Jeg mener derfor også at alle jægere bør prøve at lave deres egen kniv, for det er en super sjovt, relativt nemt og så giver det et resultat man kan bruge til noget.

En vikingekniv er vildere end man tror

På det seneste har jeg studeret vikingernes knive og design, hvilket er en meget fascinerende og overset del af håndværkshistorien. For vikingernes våben og udstyr var ikke bare noget stort og brovtent grej der var hamret sammen lidt tilfældigt og hærdet i jomfru blod. Det var meget avancerede redskaber, med varierede designs, der først kommer til deres ret når man står med dem i hånden og kan bruge dem som de var tiltænkt.

IMG_6606
en seax jeg har lavet efter et fund fra Gotland. Den er noget mere avanceret end den vil laver i denne blog post, og den rasler som et ondt år når man går med den.

Seaxen – et design med historie

En del af de designs der fascinere mig er den Europæiske Seax. Denne knivform, der ofte har et lige skær og en krum ryg, er faktisk meget ældre en vikingerne og kan findes i det meste af nordeuropa i jernalderen. Der findes MANGE forskellige versioner af seaxe, og det er langt fra nok at skære et blad over på skrå og så kalder man det en seax (som visse amerikanske knivmagere åbenbart gør…). Nej – seaxen er et avanceret redskab der ændre form, materialer og opbygning, alt efter hvor og hvornår den er lavet. De længste er lige så store som enæggede sværd, de korteste er små elegante knive med et meget skarpt blad, og nogen af dem ligner faktisk en moderne bowie kniv så meget at man skulle tro de var lavet i Texas i 1800 tallet. Dette skyldes at designet fungere, og det er dette funktionelle design der gør vikingetidens redskaber så fascinerende – og effektive. 

IMG_5418 2
Jeg fandt denne lille frække sag i en af Nationalmuseets montre. Der var desværre ikke meget information om fund og årstal, men den var simpelthen så pæn at jeg ikke kunne lade være med at lave en til mig selv.

Jeg har lavet et par seaxe der bestemt ikke var historisk korrekte, men jeg har længe gerne ville teste hvordan en “rigtig” seax ville fungere til moderne brug. Heldigvis fandt en version af en “mini seax” i nationalmuseets Vikinge udstilling, som sagtens kunne bruges i hverdagen, og som jeg ikke har set andre kopiere. Så jeg gik i smedjen i Sagnlandet Lejre, og hamrede et par blade ud der passede på de mål jeg kunne deducere mig frem til.

Hvis du vil være medlem af Sagnlandet Lejres smedelaug kan du læse mere her.

Skæftning af en vikingekniv

Her kan du se hvordan jeg skæfter sådan en vikingekniv. Den samme metode kan bruges til andre knivtyper med en skandinavisk “skjult tang”, og man kan kombinere materialerne ved at lime forskellige træklodser sammen. Her har jeg holdt mig til den ultra simple model, og jeg har forsøgt at brug værktøj som de fleste har derhjemme. Men hvis du har en god båndsliber er der meget tid at spare.

Er du i tvivl om hvordan man syr en knivskede? Frygt ikke – vi har levet en guide!

Først forberedes klingen ved at slibe de sidste glødeskaller efter hærdningen og anløbningen af. Jeg starter med et groft stykke sandpapir og pudser klingen ned til den korn størrelse jeg synes passer. Her stoppede jeg ved korn 400, da klingen ikke skal være spejl blank.

Skæftet laver jeg af en klods af Hvid bøg, jeg har fået til et andet projekt. Skær skæfteklodsen ud så der er lidt af gi af. Det er nemmere at tage noget af end at lægge til.

Mangler du et knivsblad? Jeg har købt mange gode klinger gennem årene hos Naturgalleriet.

IMG_6428

Nu skal klingen grovmonteres. Start med at save en rille tværs over klodsen, så du nemmere kan styre hvor hullerne skal være. Find et bor der passer til tangens diameter, og bor hulleren ud så tangen sidder nogen lunde stramt i skæftet. Dette er faktisk sværere end man tror, så brug gerne en søjleboremaskine hvis du har en.

Tjek næste afsnit af bloggen om hvordan man laver en nem skede til den lille vikingekniv, og se hvordan DU kan vinde kniven til højre.

Klingen sidder nu fast i klodsen, men jeg har ikke limet den endnu, fordi jeg gerne vil kunne tage den af igen når jeg skal slibe færdigt. Nu skal klodsen slibes ned så den bliver et rigtigt skæfte. Tegn først linje langs klodsen der passer med blandet linje. På den måde kan du se om klingen sidder lidt skævt i klodsen og så er det nemmere at rette den op. 

IMG_6434

Så skal der files. Har du en båndsliber går det vanvittigt meget hurtigere, men der er altså også noget lækkert ved at arbejde med en god gammel rasp. Husk at tegne linjerne op mens du arbejde så du kan finde hoved og hale på formen af dit skæfte undervejs.

Når skæftet er grovslebet skal det pudses med sandpapir. Vi starter igen med det grove og arbejder os ned til korn 400. Jo hårdere træet er, jo blankere kan man få det, så det er helt op til dig og dine materialer at bestemme hvor langt ned du vil gå. Et lille trick til at sikre at slibningen er jævn, er at fulgte træet fra tid til anden. Det rejser træets åre og gør at man kan slibe de små “flosser” helt ned. Den her kniv skal være så autentisk som mulig, så jeg gået ikke helt amok med pudsningen.

Det er blevet tid til at montere din klinge ordentligt. Start med at slibe nogen riller langs med tangen, så limen kan side ordentligt fast. De behøver ikke at være for dybe, men de små riller gør det meget nemmere at binde limen til stålet. Hæld derefter en liberal mængde lim ned i hullet og bank tangen ned i hullet, til den sidder hvor den skal. Den bedste måde at lime klingen fast er med tokomponent Araldit, men jeg har faktisk også brugt almindelig trælim med stor succes.

Et snydetrick: Hvis du har boret lidt for store huller ifht dit knivsblad, kan kan du fylde dem ud med træsmuld i den rigtige farve, og give det en klat superlim. Lad det tørre og skære det overskyede af, hvorefter du pudser det sidste forsigtigt.

Når klingen sidder fast kan du give skæftet lidt olie og gnide det i bivoks for at lukke porene. Koldpresset lindolie er helt klart at foretrække men du kan også bruge majs og rapsolie. Gnid derefter skæftet med en klump bivoks, og poler med en tør klud.

Nu mangler du bare at slibe din kniv. Og bum. Sådan skæfter man en vikingekniv. Det var da nemt!

Tjek næste afsnit af bloggen om hvordan man laver en nem skede til den lille vikingekniv, og se hvordan DU kan vinde kniven til højre.

IMG_6579

Hvis du har gode ideer, forslag eller kommentere er du som altid velkommen til at skrive direkte til os på mailen eller på facebook.